Skim Insentif

1. TUJUAN

1.1. Skim Insentif bertujuan untuk menghargai kecemerlangan atlet yang telah mengharumkan nama Negeri, Kebangsaan dan Antarabangsa.

 

2. PENDAHULUAN

2.1. Skim Insentif ini adalah merupakan Skim Hadiah yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Sabah melalui Kementerian Belia dan Sukan/Majlis Sukan Negeri Sabah kepada atlet-atlet Sukan Negeri Sabah yang telah dilaksanakan sejak tahun 1987.

 

3. OBJEKTIF

3.1. Untuk memberi motivasi luaran kerana mencapai kejayaan di Kejohanan Kebangsaan dan Antarabangsa yang berprestij serta telah mengharumkan nama Negeri Sabah Khasnya dan Negara Malaysia Amnya.

3.2. Sebagai pemangkin kepada Persatuan Sukan Negeri dan atlet agar berusaha lebih gigih bagi mencapai kecemerlangan yang lebih tinggi.

3.3. Sebagai penghargaan Kerajaan Negeri Sabah kepada pencapaian dan pengorbanan para atlet.

 

4. SYARAT

4.1. Kejohanan yang layak dan diiktiraf untuk mendapat Skim Insentif adalah kejohanan yang dianjurkan oleh Persatuan Sukan Kebangsaan – sekali setahun dan hanya kejohanan untuk ‘ Senior’ sahaja.

 

5. KADAR

5.1. Skim Insentif ini adalah merupakan hadiah berupa pemberian wang tunai yang disalurkan kepada Pesatuan Sukan Negeri atau atlet yang berkenaan seperti Sukan Individu dan Sukan Berpasukan.

 

6. PENUTUP

6.1. Usaha serta pengorbanan para atlet perlu dihargai dengan memberi ganjaran. Untuk memenangi sebutir pingat, para atlet memerlukan desiplin serta kesungguhan dan pengorbanan yang tidak pernah luntur.